Günümüzde en çok tartışılan konularından biri de teknolojinin zararlarının birey üzerindeki etkileridir. Teknolojiyi kullanım amacına ve yoğunluğuna göre birey üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişmektedir. Sosyal bir varlık olan birey teknolojik aletlerine uzun süre maruz kaldığında asosyalleşmekte ve iletişim becerilerini kaybetmektedir. Bu tür bireyler problemlerini anlatmakta zorlanmaktadır.
Toplumsal bir varlık olan birey problemini, sevincini, paylaşması gereken insani duygularını paylaşmaz ise içine kapanır ve depresyona girmesi kaçınılmazdır. Bireyler, hayatın merkezine teknolojik aletlerini koyduğunda yalnızlaşan bireye dönüşüp boşluğa düşmekte ve sorunlarını anlatacak becerisi olmadığı için psikolojik sorunlar yaşamaktadırlar.
Teknolojik aletlerinin kullanımının gereğinden fazla olmasının insanlar arasındaki iletişime zararı olduğunu görmekteyiz. Bu zararı en aza indirmek için teknolojik aletlerinin kullanımının belli bir sürede olması gerekmektedir. İnsanların teknolojik aletlerden özellikle cep telefonlarına gömülüp insanlar ile iletişim kesmesi onların hayatın anlamsızlaştırır ve iletişim becerilerini zayıflatır.
Yoğun kullanılan teknolojik aletler kişiler arasındaki sıcaklığı ve samimiyeti veremediği kanıtlanmıştır. İletişim noktasında zararı en aza indirmek için bilim adamları insanların duygu ve düşüncülerini kendi cümleleri İle kurmaları gerektiğini ve iletişimin yüz yüze yapılmasını da vurgulamıştır. Teknolojik aletlerin insanları yabancılaştırdığı, insanların sorunları anlatacak dil becerilerini yok ettiği, insanları olumsuz yönden etkilediği kaçınılmaz bir gerçektir. Bilim adamları, yoğun kullanılan teknolojinin iletişime zararını en aza indirmek için insanların sosyalleşerek iletişim kurmalarını gerektiğini söylemişlerdir.